Soutěž mladého zdravotníka



Dne 3. 5. se 22 žáků/žákyň naší ZŠ účastnilo oblastního kola Soutěže mladého zdravotníka v areálu hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Soutěž byla vyhlášena ve dvou kategoriích (1. st. ZŠ, 2. st. ZŠ) pro týmy o 5 členech. Týmy tvořili především účastníci zdravotnického kroužku, který v naší škole vede ředitelka Oblastního spolku ČČK Jablonec n. N., paní Ludmila Fidlerová.

V rámci soutěže bylo připraveno 5 soutěžních stanovišť, ve kterých si účastníci prakticky otestovali své znalosti a dovednosti v simulovaných situacích (obvazová technika, transport raněného, popáleniny, resuscitace – nepřímá masáž srdce, defibrilátor, polohování raněného). Odborná porota hodnotila kromě přímých zásahů první pomoci i způsob, jakým tým spolupracoval a komunikoval.

Účastníci soutěže museli absolvovat i 10 nesoutěžních stanovišť, které připravili složky IZS (policie, hasiči, horská služba), technické služby města Jablonec n. N. a další dobrovolníci.

Naši žáci sestavili 1 tým v kategorii 2. stupeň a umístili se na skvělém druhém místě. 4 týmy žáků/žákyň byli zařazeny do kategorie 1. stupeň a umístili se na 3., 6., 8. a 9. místě. Gratulaci a pochvalu si zaslouží všichni soutěžící za nasazení, se kterým zachraňovali „zraněné“, za soutěživého ducha a za snahu učit se novým věcem. Všichni soutěžící si odnesli dárky věnované ČČK a městem Jablonec n. Nisou.

Děkujeme všem organizátorům za příjemný a akcemi naplněný program, všichni jsme odjeli ze soutěže plni zážitků a dojmů.